Wanneer wordt een hobby een eigen zaak? Kun je ondernemerschap leren? Ondernemen jongeren anders dan volwassenen? Is het hebben van een eigen bedrijf goed te combineren met studie? Deze en vele andere vragen stelden we aan Jelle van Golen (20), succesvolle ondernemer in de digitale marketing en Jessica van El, adviseur jonge ondernemers bij de Kamer van Koophandel (KVK). In een serie van 3 interviews delen zij hun kennis en ervaring. In het eerste interview staan we onder andere stil bij de verschillen tussen jonge ondernemers en volwassenen.
Ondernemen jongeren anders dan volwassenen?
Meer dan 19.000 jongeren onder de 18 jaar schreven zich de afgelopen 6 jaar in bij de Kamer van Koophandel (KVK) en dit aantal blijft groeien. Ondernemen jongeren anders dan volwassenen en kun je ondernemerschap leren? Deze en vele andere vragen stelden we aan Jelle van Golen (20), succesvolle ondernemer in de digitale marketing en Jessica van El, adviseur jonge ondernemers bij de Kamer van Koophandel.
Jessica: “Jongeren hebben lef, zijn nieuwsgierig en eigenwijs. De onlinewereld en social media maken het makkelijker om voor jezelf te beginnen. Jongeren zijn vaak heel handig met social media, TikTok en Instagram. Ze denken ook groter en sneller internationaal. Ze maken goed gebruik van de digitalisering die zoveel mogelijkheden biedt.”
Een voorbeeld van een ondernemer die al op jeugdige leeftijd begon is Jelle. Hij begon als tiener met een eigen Instagramnetwerk, zette zijn eigen schoenenhandel op en handelt nu in cryptovaluta.
Jelle: “Ik heb al zoveel dingen gedaan en geprobeerd. Ik ben vaak onderuitgegaan. Meer dan 50% van al mijn ideeën is volledig mislukt. Bijvoorbeeld het plan om de advertentieruimte binnen Instagram te revolutioneren door via accounts te adverteren. Dat was een ramp, maar het bleek een goede leerschool te zijn geweest. Niet alles wat ik aanraak wordt goud!”
Jessica: “ik heb aan de front-office gezeten voor de KVK en schreef daar bedrijven in. Daar is mijn fascinatie ontstaan voor jonge ondernemers. Daar zag ik hoe onbevangen ze zijn in hun ondernemerschap. Ze beginnen gewoon, ze durven en ik hoorde nooit waarom iets niet zou kunnen. Ze hebben zo’n andere manier van ondernemen dan volwassenen ondernemers. Ze hebben lef en laten zich niet snel belemmeren. Als ik vraag aan een volwassene ‘wat doe je nu precies?’, ‘hoe zit je business model in elkaar?’ of ‘waar hoop je over 5 jaar te staan met je zaak’, dan wordt er met enige regelmaat geheimzinnig over gedaan. Jongeren zijn veel opener. Daarnaast zoeken ze, zo is mijn ervaring, de samenwerking met anderen sneller op. Velen van hen hebben ook geen idee wat de KVK doet en wat wij voor ze kunnen betekenen. Ze vinden het ook verrassend om zo makkelijk hulp te kunnen krijgen. Daarnaast is de steun van ouders belangrijk voor het zakelijk succes van jonge ondernemers.”
Jelle, hoe zit dat bij jou? Wat vinden jouw ouders eigenlijk van je ondernemerschap?
Jelle: “Nou, mijn ouders waren niet altijd even enthousiast over mijn plannen. De laatste tijd investeer ik bijvoorbeeld veel in China en in cryptovaluta. Ze slikken dan soms wel even, maar ze vertrouwen me inmiddels wel. Maar ik begrijp ze goed. Ze zijn opgegroeid in een compleet andere wereld dan ik. Mijn ouders staan overigens nu wel altijd achter mij. Ik denk ook dat dit komt, omdat mijn insteek volledig is veranderd. Toen ik jong was, vond ik geld belangrijk om dure kleding te kopen en mijn klasgenoten te kunnen laten zien. Pas later ben ik gaan beseffen dat dit me eigenlijk heel ongelukkig maakte. Ik heb nu besloten om zo min mogelijk geld uit te geven. Alleen het geld wat ik nodig heb, houd ik. De rest zet ik opzij en wil ik gebruiken om de wereld te gaan veranderen.
Jessica: Dat hoor ik vaker bij jonge ondernemers dat ze de wereld beter willen maken. Ze hebben een enorme maatschappelijke drive.
Jelle: Precies! Ik wil de problemen het liefst bij de wortel aanpakken. Neem nu de digitalisering. Deze leidt ertoe dat mensen uit elkaar aan het groeien zijn. Het mens-tot-mens contact gaat steeds meer verloren. Ik zou mensen meer bij elkaar willen brengen. Een deel van mijn toekomst-ideeën is erop gericht dit te bewerkstelligen. Een van mijn dromen is bijvoorbeeld om in hartje-Utrecht via interactieve kunst mensen te laten reflecteren op hun leven en hun rol in het leven van anderen.
Kun je ‘ondernemerschap’ leren?
Jessica: “Ik denk ja en nee. Je moet wel van nature een ondernemende houding hebben en ondernemende vaardigheden, zoals het herkennen van kansen. Transparant en creatief zijn helpt ook. Maar een deel is ook aan te leren. Belangrijk is vooral doorzettingsvermogen. Na 3 jaar is de helft van alle ondernemers al weer gestopt. Er is vaak een romantisch beeld van ondernemerschap. Je leest veel succesverhalen op internet. Dat een eigen zaak makkelijk en leuk is. Maar het vraagt ook wel eens offers en je zult ook in het weekend of in de avond wel eens moeten werken.”
Jelle: “Ik heb al zoveel dingen geprobeerd waarvan ik dacht dat ze zouden werken, maar dan bleek dat helaas niet te kloppen. Maar na te zijn gevallen, sta ik elke keer weer op. Je moet realistisch zijn en jezelf of anderen niet in de schulden werken, maar natuurlijk niet bij het eerste zuchtje tegenwind het meteen opgeven!”
Jessica: Op de site van de KVK kan een aankomende ondernemer door antwoord te geven op een aantal vragen inzicht krijgen of hij/zij klaar is voor het ondernemerschap, en zo nee, welke kennis dan nog benodigd is. De zogenaamde krachtmeting-tool wordt veel gebruikt. Mensen hebben na de krachtmeting vaak nog vragen. Ze zien waar ze tegenaan lopen en kunnen dan bij ons aankloppen voor advies. Wij verwijzen ze dan door naar de juiste organisatie zodat ze daar gepast advies krijgen.
In het volgende deel van het drieluik spreken we met Jessica en Jelle over Ondernemerschap & Studie en de (on-)mogelijkheid van deze combinatie.
Jelle van Golen en Jessica van El

Jelle van Golen
Jelle is zo’n jongen die op vakantie met zijn ouders in de auto op de achterbank al ideeën bedacht voor een eigen bedrijf, die met spelletjes als Minecraft al manieren verzon om geld te verdienen. Hij zette als tiener een Instagramnetwerk op dat snel populair werd. Vandaag de dag richt hij zich op de handel in cryptovaluta en zet hij een collectief van e-commerce stores op.


Jessica van El
Jessica werkt bij de Kamer van Koophandel en adviseert jonge ondernemers. Ze bekleedde reeds tal van verschillende functies bij de Kamer van Koophandel, waaronder die van front-office medewerker. Daar ontmoette ze tal van scholieren, die enthousiast vertelden over hun ondernemersplannen, terwijl ze hun zaak inschreven in het Handelsregister. Zelf is Jessica ook jarenlang zelfstandig ondernemer geweest. Het runnen van haar eigen nagelstudio combineerde ze lange tijd met haar werk bij de KVK.