Meer dan 19.000 jongeren onder de 18 jaar schreven zich de afgelopen 6 jaar in bij de Kamer van Koophandel (KVK) en dit aantal blijft groeien. Hoe combineren ze dit met school? En wat leer je van ondernemen? Hoe belangrijk is steun van ouders voor ondernemende jongeren? We vragen het aan Jelle van Golen (20), succesvolle ondernemer in de digitale marketing en Jessica van El, adviseur jonge ondernemers bij de Kamer van Koophandel.
Dit interview is het derde interview in een serie van 3. Eerdere interviews met Jelle en Jessica waar ze vertellen over wat je kan leren van een eigen zaak, de combinatie met school en de verschillen tussen ondernemende jongeren en volwassenen, lees je hier terug.
Waar is je vader of moeder?
Wat zijn enkele van jouw grootste uitdagingen, Jelle, waar je als ondernemer mee geconfronteerd wordt?
Jelle: “Toen ik pas startte was, was mijn grootste uitdaging: Hoe kom ik aan geld? Mijn schoenenmerk heb ik opgezet met 0 euro. Alleen door mensen te laten geloven in mij en mij te vertrouwen door bijvoorbeeld afspraken consequent na te komen. Later werd motivatie een belangrijke uitdaging en ook zelfvertrouwen. Ik kom uit een dorp waar als je ‘anders’ bent of doet je met enig wantrouwen wordt beschouwd. Dit komt overigens deels ook door het beeld dat ze daar van me hadden als iemand die vooral zijn geld wilde showen. Nu is het behouden van focus ook een grote uitdaging. Ik vind veel dingen interessant en zie overal kansen.”
Jessica: “Jelle’s verhaal herken ik wel. Op jonge leeftijd ondernemen betekent met weinig geld klanten en leveranciers overtuigen dat je toch echt een serieuze zaak aan het oprichten bent. Als jonge ondernemer word je niet altijd meteen serieus genomen. Maar waar veel jonge ondernemers echt tegenaan lopen is het openen van een zakelijke rekening, dat is bijna niet voor elkaar te krijgen. Dat is anders als je samen met je vader of moeder onderneemt, maar veel jongeren willen juist zelfstandig ondernemen, zonder betrokkenheid van hun ouders. Wat ik ook veel terug hoor is dat jonge ondernemers heel goed begrijpen dat focus belangrijk is. Juist in het afstudeerjaar is dat vaak ingewikkeld. De zaak draait lekker, maar afstuderen kost ook veel tijd. De onderneming wordt dan op een lager pitje gezet. Sommigen stoppen zelfs helemaal, anderen pakken na het behalen van hun diploma het ondernemen weer op.”
Wat drijft jongeren om – ondanks de nadelen – toch door te zetten?
Jelle: “Zelf zou ik nooit stoppen met mijn onderneming! Zodra school een risicofactor wordt voor het slagen van mijn dromen, is het afgelopen met school. Ik heb zo hard gewerkt voor mijn dromen, dat geef ik niet zomaar op voor een papiertje waarvan ik niet weet wat ik er later ooit mee ga doen! Veel jongeren die ik spreek willen financiële vrijheid. Als je vraagt waarom, hebben ze het over een Lamborghini of zo. Het besef dat geld écht niet gelukkig gaat maken, is er niet altijd, maar geld en vrijheid zijn wel grote drijfveren…!”
Jessica: “Ik hoor dikwijls als motivatie dat ze eigen baas willen zijn en de dingen zelf willen kunnen bepalen. Ze zien anderen ondernemen en willen dat dan ook. Sommigen lopen rond met een idee en willen dat graag op hun eigen manier testen en in de markt brengen. Jong zijn heeft ook voordelen. Als je start, bijvoorbeeld, verdien je niet persé meteen veel geld. Voor jonge ondernemers is dit een minder groot probleem, omdat ze nog geen gezin of koophuis hebben. Ze experimenteren daardoor meer. Sommigen gaan ook heel relaxed om met ‘mislukkingen’. Dat is niet erg, want we zijn nog jong, zeggen ze zelf. Er zijn ook meerdere jonge ondernemers die buitengewoon succesvol zijn. Denk aan de generatie influencers die laten zien online vaardig te zijn en snelheid met video te hebben. Experimenteren, leren van dingen die fout gaan, doorzettingsvermogen dat zijn voor een ondernemer natuurlijk erg belangrijke eigenschappen om uiteindelijk succes te krijgen!”
Jelle van Golen en Jessica van El

Jelle van Golen
Jelle is zo’n jongen die op vakantie met zijn ouders in de auto op de achterbank al ideeën bedacht voor een eigen bedrijf, die met spelletjes als Minecraft al manieren verzon om geld te verdienen. Hij zette als tiener een Instagramnetwerk op dat snel populair werd. Vandaag de dag richt hij zich op de handel in cryptovaluta en zet hij een collectief van e-commerce stores op.


Jessica van El
Jessica werkt bij de Kamer van Koophandel en adviseert jonge ondernemers. Ze bekleedde reeds tal van verschillende functies bij de Kamer van Koophandel, waaronder die van front-office medewerker. Daar ontmoette ze tal van scholieren, die enthousiast vertelden over hun ondernemersplannen, terwijl ze hun zaak inschreven in het Handelsregister. Zelf is Jessica ook jarenlang zelfstandig ondernemer geweest. Het runnen van haar eigen nagelstudio combineerde ze lange tijd met haar werk bij de KvK.