In gesprek met 4 VWO’ers Femke en Jobke

Femke en Jobke zijn 2 ambitieuze 4 VWO-scholieren met profielkeuze Economie & Maatschappij, ook wel ‘de route naar het zakenleven’ genoemd. Ze zitten op het Revius Lyceum in Doorn.

Het Revius Lyceum vindt het, zoals veel andere scholen belangrijk dat scholieren niet alleen hard werken om een mooi diploma te halen, maar ook dat ze de mogelijkheid krijgen om via extra-curriculaire lesprogramma’s (plusprogramma’s) kennis en vaardigheden ontwikkelen die ze zo goed mogelijk voorbereiden op hun toekomst.

Femke en Jobke doen mee aan het plusprogramma de ‘ondernemersklas’ waar praktijk en theorie samenkomen. Onder begeleiding richten de scholieren een eigen bedrijf op en worden ze voorbereid voor het Associatiediploma Basiskennis Ondernemerschap (BKO). Op verzoek van SmartTrack  testten zij en honderden andere leeftijdsgenoten SmartTrack’s online leeromgeving voor Basiskennis Ondernemerschap.

Tijd voor een gesprek met deze ambitieuze en kritische leden van SmartTrack’s testpanel.

Waarom kozen jullie voor het profiel ‘Economie & Maatschappij’?

Jobke: “Dit profiel sloot het beste aan op mijn interesses. Ik vind onderzoeken van organisaties en ondernemen interessant.”

Femke: “Ik denk dat ik later in een bedrijf wil gaan werken en dit profiel bereidt je daar het beste op voor”.

Kan iedereen meedoen aan het Plusprogramma “De Ondernemersklas”? 

Femke en Jobke: “Ja, de school biedt veel plusprogramma’s waarvan “De Ondernemersklas” er één is. Samen met twee begeleiders en klasgenoten zet je je eigen bedrijf op en leer je al doende wat er allemaal komt kijken bij ondernemerschap. Daarnaast bereid onze economiedocent ons voor op het Associatie-diploma Basiskennis Ondernemerschap.”

Waarom hebben jullie gekozen voor het plusprogramma ‘ondernemen’?

Femke: “Het levert me iets extra’s op voor mijn CV. Andere leerlingen die het programma vorig jaar deden waren er ook heel enthousiast over, vandaar dat ik me er voor heb opgegeven. Ik vind economie een leuk vak en vind het wel wat jammer dat in het reguliere schoolprogramma er weinig aandacht is voor wat er allemaal komt kijken bij het hebben van een eigen bedrijf. Nu leer ik wat ondernemerschap inhoudt en kan ik alvast wat oefenen en ideeën in de praktijk brengen.”

Jobke: Ik hoorde ook veel positieve verhalen over de Ondernemersklas. Iemand had er zelfs winst mee gemaakt en weer iemand anders had het gebruikt voor zijn profielwerkstuk. Het sluit mooi aan op mijn pakket en het helpt me daar ook goed mee.”

Hebben jullie ondernemende ouders?

Jobke: “Nee.”

Femke: “Ik ook niet, maar mijn vader heeft (bedrijfs-)economie gestudeerd en stimuleert me enorm. Hij helpt me graag.”

Hebben jullie ook een ideeën voor een eigen bedrijf?

Jobke: “We denken erover om met een stel medeleerlingen pakketten met streekproducten uit de Utrechtse Heuvelrug samen te stellen en te verkopen als cadeau of bloempakketten rondsturen voor ouderen.”

Een onderdeel van “De ondernemersklas” is ook de voorbereiding op het Associatie-diploma Basiskennis Ondernemerschap. Jullie hebben hiervoor SmartTrack’s leermethode getest, zowel een paar hoofdstukken uit het boek en de online leeromgeving. Wat vonden jullie ervan?

Jobke: “We zijn gestart met het lezen van de leerstof.  De teksten waren duidelijk en heel verhelderend. Het werkte ook prettig om direct na het doornemen van de leerstof de bijbehorende opdrachten online te maken.”

Femke: “Ik vond de tekst met uitleg erg goed. En het geheel was zeer overzichtelijk. De docent was aanwezig, maar hij liet ons vooral zelf onze gang gaan. Als we vragen hadden konden we deze wel aan hem stellen, maar dat was eigenlijk niet nodig.”

Hebben jullie al eerder met een digitale leeromgeving gewerkt? 

Femke: “Voor economie niet, maar wel voor andere vakken, zoals aardrijkskunde. Dat is fijn, want het volstaat om dan enkel met een IPad naar school te komen. De tas vol met boeken kan thuis blijven.”

Jobke:  “Ik vind het vooral prettig dat je meteen antwoord hebt op je vragen of ze goed of fout zijn. Bij de leeromgeving van SmartTrack wordt ook nog eens uitgelegd waarom je een antwoord fout hebt. Dat is wel handig en leerzaam.”

Leer je bij Basiskennis Ondernemerschap nieuwe dingen of had je al veel van de leerstof geleerd bij het vak Economie? 

Jobke: Er zijn wel wat zaken voorbijgekomen die we hadden behandeld of die wel eens eerder waren genoemd, maar vrijwel alles was echt nieuw voor ons. Er zijn zaken teruggekomen als ‘heterogene producten’, maar nu werd daar dieper op ingegaan. Leuk!”

Hoe gedisciplineerd zijn jullie? Zouden jullie je zelfstandig kunnen voorbereiden op het Associatie-diploma Basiskennis Ondernemerschap met SmartTrack’s leermethode denken jullie?

Jobke: “Tijdens de lockdown dit voorjaar is het zelfstandig werken goed gegaan. Met weektaken kon je toen invullen wat je deed en zag je goed hoe ver je was en wat je nog moest doen. De leermethode van SmartTrack voorziet daar goed in. Het is duidelijk hoever je bent, wat je nog moet doen en hoe goed je het doet.”

Femke: “Ik denk ook wel dat ik met het boek en de online leeromgeving een heel eind zou komen. Dan is het wel fijn dat je lekker in je eigen tempo kan doorwerken, maar het blijft prettig om als je ergens tegen aan loopt, een docent even je vragen te stellen. Het is ideaal dat onze school ons de mogelijkheid biedt om dit soort extra diploma’s te kunnen halen.”

Zou dit vak Basiskennis Ondernemerschap leuk zijn voor anderen? Zou je het aanraden?

Femke: “Het ligt er natuurlijk aan waar je interesse naar uitgaat, maar als je bent geïnteresseerd in economie is basiskennis ondernemerschap zeker aan te raden.”

Jobke: “Je moet wel gemotiveerd zijn, maar als je dat bent, dan is deze cursus zeker aan te raden. Die motivatie moet je ook wel hebben als je een eigen bedrijf start, dus dan is het een goede voorbereiding hierop!”

Femke: “Ja, helemaal mee eens, je moet er niet van uit gaan dat je met niksen wat kan bereiken..!”